top of page

Història.

La Riborquestra neix el 2009 en el marc de la Fundació Ribermúsica que, amb la finalitat de generar un espai de diàleg i de formació artística global al cor de Ciutat Vella, crea una orquestra inspirada en el Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles de Venezuela. Aquest primer període de funcionament, l’orquestra s’inicia amb alumnes de l’escola Cervantes, entre d’altres del barri i es fan col·laboracions amb altres entitats del barri com el Casal de Joves Palau Alòs, el Casal de Barri Pou de la Figuera o el Convent de Sant Agustí. La Fundació finalitza la seva activitat el juliol de 2012, moment en què un grup de professors i famílies de la Riborquestra decideixen tirar endavant amb l'orquestra i per a tal fi creen una associació que, de forma desinteressada, continua amb el projecte. Finalment el curs 2013-2014, gràcies a una subvenció municipal i la col·laboració d'equipaments i entitats veïnes, els professionals poden ser retribuïts i les famílies segueixen voluntàriament portant a terme les tasques de gestió. A partir del mes de setembre de 2014, l'associació demana a una entitat (Comusitària) que, colze a colze amb les famílies i l'equip de professorat, entri a coliderar l'articulació del projecte en totes les seves dimensions. En aquest període, la Riborquestra passa de ser una orquestra d’infants a ser una orquestra intergeneracional.

Des del 2017 i fins avui dia la Riborquestra és el resultat de la suma d'esforços de les famílies que integren l'associació (representades per la Junta), l'equip de gestió (format per Nil Barutel, Núria Guasch i Andrea Peirón) i l'equip de professorat. S'abasteix de recursos econòmics públics del districte i altres ens, també de les aportacions d'empreses, particulars i dels mateixos membres. A més compta amb una extensa xarxa de col·laboració integrada per equipaments i agents del territori.

Premis.

2022 Finalista pel projecte “Barri educador” a les Beques Educar fomentant l’esforç, Fundació Espavila

2021 Premi Baldiri Connexions pel projecte “Enxarxant el barri educador”, Fundació Carulla.

2020 Beca Carles Capdevila “Tàndem pel dret universal a la música”, Diari Ara i Fundació La Caixa.

2020 Premi la Confederació pel projecte “Riborquestra: espai comunitari i intergeneracional” en la categoria Experiències transformadores amb alt impacte en la comunitat.

2015 3r Premi Mayor Zaragoza en la categoria social i cultural, Associació Amigues i amics de la Unesco Tortosa

2015 Premi educació en el lleure de la Fundació Carulla

bottom of page